Jídelníček

Jídelníček

JÍDELNÍČEK 27.06. – 01.07.2022

 

PONDĚLÍ 27.06.

Svačina- grahamový rohlík, pomazánka cottage, zelenina, ovoce, bílá káva /1, 6, 7, 12/

Polévka- selská /1, 3, 7, 9/

Oběd- cizrna na paprice, ledový salát, chléb /1, 7/

            minerálka

Svačina- domácí tvaroháček s jahodama, piškoty, čaj /1, 3, 7/

ÚTERÝ 28.06.

Svačina- chléb alpský, pomazánka vajíčková, zelenina, ovoce, ochucené mléko /1, 3 ,7/

Polévka- špenátová s krutony /1, 3/

Oběd- lasagne s mletým masem a mozzarellou /1, 7/

            voda s citrónem

Svačina- rohlík, pomazánka kapiová, kakao /1, 7/

STŘEDA 29.06.

Svačina- houska, pomazánka avokádová, zelenina, ovoce, kakao /1, 7/

Polévka- z mrkve a červené čočky /1/

Oběd- pečené kuřecí stehno, bramborová kaše /1, 7, 12/

            salát okurkový

Svačina- ovocná přesnídávka, čaj

ČTVRTEK 30.06.

Svačina- rohlík, pomazánka z ryb v tomatě, zelenina, ovoce, caro /1, 4, 7/

Polévka- bramboračka /9, 12/

Oběd- buchty s povidly /1, 3, 7/

            voda se sirupem

Svačina- chléb, pomazánka z taveného sýra, mléko /1, 7/

PÁTEK 01.07.

Svačina- chléb, pomazánka vitaminová, zelenina, ovoce, melta /1, 7/

Polévka- krupková jemná /1, 7, 9/

Oběd- krůtí na ajvaru, rýže /1/

            ovocný čaj

Svačina- rohlík, medové máslo, mléko /1, 7/

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Odhlášení obědu na tel. 558 641 006 nebo na email: jidelna@msdobra.cz

Číslo účtu pro platbu stravného: 2300994050/2010

Čísla uvedená u jednotlivých pokrmů označují složku alergenu.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

Změna jídelníčku a alergenů je vyhrazena.

Dobrou chuť přejí zaměstnanci kuchyně MŠ Dobrá, p.o.

 


OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

Odvolání na legislativu:

 

EU – 1169/2011, článek 21, vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8, odst.10.

Vyjádření Ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. I pokrmů stanovuje čl. 44 odst.1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13.prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1. až 2.5.3. dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 na této stránce: ODKAZ ZDE

Označování alergenů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

ALERGENY V POTRAVINÁCH.

Specifikace alergenů.

Různé druhy alergií postihují až 30/ populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit dle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (iS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kde normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolávat všechny potravy  také jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11EU.

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK – patří mezi potraviny ohrožující život
  2. KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH
  3. VEJCE A VÝROBKY Z NICH – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. RYBY A VÝROBKY Z NICH
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
  7. MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ  patří mezi potraviny ohrožující život
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. CELER A VÝROBKY Z NĚJ
  10. HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ
  11. SEZAMOVÁ SEMENA A VÝROBKY Z NICH
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších než 10mg , ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ
  14. MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, tak jako každý výrobce potravin a pokrmů.,