Jídelníček

Jídelníček

JÍDELNÍČEK 22.04.2024. – 26.04.2024

 

PONDĚLÍ 22.04.

Svačina- grahamový rohlík, pomazánka celerová s jablkem, zelenina, ovoce, latté /1, 6, 7, 9, 12/

Polévka- rajská s rýží /1/

Oběd- těstovinový salát s tuňákem, jogurtem a zeleninou /1, 4, 7/

            voda s citrónem

Svačina- chléb s medovým máslem, mléko /1, 7/

ÚTERÝ 23.04.

Svačina- chléb, pomazánka vajíčková, zelenina, ovoce, caro /1, 3, 7/

Polévka- jáhlová se zeleninou /1, 9/

Oběd- vepřové v mrkvi, vařený brambor /1, 12/

             mošt

Svačina- sójový rohlík, pomazánka ředkvičková, kakao /1, 6, 7/

STŘEDA 24.04.

Svačina- rohlík, pomazánka z červené řepy, zelenina, ovoce, melta /1, 7/

Polévka- květáková /1, 3, 7/

Oběd- rizoto z drůbeže se sýrem /1, 7/

            salát okurkový

Svačina- loupáček, mléko /1, 7/

ČTVRTEK 25.04.

Svačina- houska, pomazánka z tresčích jater, zelenina, ovoce, bílá káva /1, 4, 7, 12/

Polévka- drožďová /1, 3 ,9/

Oběd- svíčková na smetaně, houskový knedlík /1, 3, 7, 9/

            voda se sirupem

Svačina- jogurt, čaj /7/

PÁTEK 26.04.

Svačina- dýňová kostka, pomazánka z pečeného česneku, zelenina, ovoce, kakao /1, 6, 7/

Polévka- z bílých fazolí /1/

Oběd- dukátové buchtičky s krémem /1, 3, 7/

             ovocný čaj

Svačina – houska, pomazánka tvarohová s pažitkou, ovocný čaj /1, 7/

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Odhlášení obědu na tel. 558 641 006, na email: jidelna@msdobra.cz nebo přes aplikaci Naše MŠ

Číslo účtu pro platbu stravného: 2300994050/2010

Čísla uvedená u jednotlivých pokrmů označují složku alergenu.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

Změna jídelníčku a alergenů je vyhrazena.

Dobrou chuť přejí zaměstnanci kuchyně MŠ Dobrá, p.o.

 


OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ

Odvolání na legislativu:

 

EU – 1169/2011, článek 21, vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, §8, odst.10.

Vyjádření Ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. I pokrmů stanovuje čl. 44 odst.1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13.prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1. až 2.5.3. dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 na této stránce: ODKAZ ZDE

Označování alergenů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

ALERGENY V POTRAVINÁCH.

Specifikace alergenů.

Různé druhy alergií postihují až 30/ populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit dle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (iS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kde normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolávat všechny potravy  také jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11EU.

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK – patří mezi potraviny ohrožující život
  2. KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH
  3. VEJCE A VÝROBKY Z NICH – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. RYBY A VÝROBKY Z NICH
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
  7. MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ  patří mezi potraviny ohrožující život
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. CELER A VÝROBKY Z NĚJ
  10. HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ
  11. SEZAMOVÁ SEMENA A VÝROBKY Z NICH
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších než 10mg , ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ
  14. MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, tak jako každý výrobce potravin a pokrmů.,,